Corelarea dintre euribor si rate

Cand vorbim despre rate, stim cu totii cum ne impovareaza luna de luna si ni se pune un nod in gat cand auzim ca iar vom plati rate mai mari decat inainte. Dar de ce se intampla lucrurile acestea? Cine decide cand sa creasca sau sa scada ratele pentru imprumuturile luate?

Raspunsul este foarte simplu: EURIBOR. Da, Euribor este factorul principal care determina cresterea sau scadearea pretului pentru imprumuturi.

Cum se intampla lucrul acesta? Iata: pentru ca bancile sa aiba bani, ele se imprumuta intre ele, dar si la terti (la clientii lor care deschid conturi de economii). Pentru acesti bani imprumutati, ele platesc un pret: Euribor. Cu alte cuvinte, Euribor este dobanda la care iau bancile imprumuturi. Valoarea Euribor este stabilita de un numar mai mare de banci europene, desigur, institutii cu o reputatie foarte buna si standarde etice foarte inalte.

Cu banii imprumutati de la alte banci sau de la proprii clienti, bancile acorda imprumuturi pe termen scurt sau ipotecare si pretul pe care il platesc bancile la randul lor, Euribor, se regaseste in dobanzile platite de clientii bancilor. Practic, dobanda pentru un credit este formata din Euribor + marja bancii (care este fixa). Cand creste Euribor, cresc si ratele noastre si viceversa. Desigur, aceste variatii ale dobanzilor (si implicit a ratelor bancare) sunt valabile doar in cazul produselor financiare cu dobanda variabila.

In tarile din afara zonei europene, de exemplu Marea Britanie si SUA, altul este indicatorul de referinta, anume LIBOR. Deci, in aceste cazuri, pentru a monitoriza variatiile dobanzilor se urmareste fluctuatia Libor.

Acest articol a fost publicat în oferim imprumuturi rapide. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *