Cum afli daca esti eligibil pentru a obtine un credit ipotecar?

Inainte de a porni in cautarea locuintei ideale, trebuie sa va ganditi care sunt sursele dumneavoastra de venit pentru a o putea achita. Aveti sau nu bani suficienti pentru a plati un avans, sunteti sau nu eligibil pentru a primi imprumutul de la banca, aveti suficienti giranti pentru creditul pe care vreti sa il contractati, va permiteti sau nu ulterior sa achitati ratele?

La prima si la ultima intrebare nu va puteti raspunde decat dumneavoastra, insa noi va putem veni ajuta sa aflati rapid raspunsurile la celelalte intrebari.

Sunteti sau nu eligibil din punct de vedere financiar?
Pentru a va da seama daca sunteti sau nu eligibil sa primiti un imprumut bancar puteti sa faceti un calcul aplicand urmatoarea formula:
Media venitului dvs net pe ultimele 3 sau 6 luni minus 300 lei (cosul lunar personal), totul impartit la 2 (adica un grad de indatorare de maxim 50%) si rezulta rata lunara aproximativa pe care v-o puteti permite (in viziunea bancii).
Exemplu:
Tanar de 30 de ani, necasatorit, fara persoane in intretinere, fara alte credite
Media salariu net pe ultimele 6 luni = 1000 lei
=> (1000 – 300) : 2 = 350 lei
350 lei este rata maxima pe care acest client o poate achita lunar, ceea ce inseamna ca poate lua un imprumut (cu tot cu dobanzile aplicate) de aproximativ 8400 lei pe o perioada de 24 de luni (350*24=8400) .

In situatia in care tanarul din exemplu avea un copil in intretinere, atunci in calculul de mai sus se mai scadea din cei 1000 de lei inca 300 de lei, reprezentand cosul lunar al copilului…si atunci, evident, toate datele se modifica radical.

Daca insa suma pe care vreti sa o primiti de la banca este insa mai mare, iar veniturile dumneavoastra nu sunt suficiente, atunci trebuie sa aduceti unul, maxim doi codebitori (sau giranti). In aceasta situatie, veti aduna mediile tuturor veniturilor pe ultimele 3 sau 6 luni, din care scadeti costurile cosurilor dumneavoastra lunar si ale codebitorilor. Suma obtinuta o impartiti la doi si va rezulta rata maxima pe care v-o permiteti.

Atentie!
Suma maxima totala pe care o puteti sustine prin rate de-a lungul perioadei de creditare este DIFERITA de suma pe care v-o ofera banca drept imprumut. Suma maxima totala pe care o veti fi achitat la finalul contractului cuprinde si dobanda bancii si alte comisioane, eventual si asigurarea de viata, daca este cazul. Ca idee insa, daca vreti sa faceti un calcul orientativ pentru un credit pe 30 de ani, puteti imparti suma totala pe care o puteti sustine la 2 si veti afla cu aproximatie care este suma de bani pe care v-o imprumuta efectiv banca.

Acest articol a fost publicat în oferim imprumuturi rapide. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *