Euribor si dobanzile

Rata Euribor are o foarte stransa cu dobanzile pentru depozite. Tinand cont de faptul ca Euribor reprezinta pretul pe care bancile il platesc pentru imprumuturile pe termen scurt luate de la alte banci, practic institutiile financiare bancare nu au alta posibilitate de a face rost de bani decat imprumutandu-se la terti.

Chiar si atunci cand o persoana fizica sau juridica deschide un cont de economii intr-o banca, practic banca respectiva se imprumuta la acea persoana, deci trebuie sa-i plateasca pretul imprumutului.

Sa presupunem ca banca X are un imprumut la banca Y. Banca X, pentru a-si achita datoria fata de banca Y trebuie sa faca rost de bani. Cum face rost de bani? Prin conturile de economii deschide de catre clientii sai. Practic, se imprumuta la clientii ei, deci trebuie sa le plateasca si lor un pret pentru imprumut. Pretul pe care banca X il plateste insa clientilor pentru banii imprumutati este o dobanda (dobanda pentru conturile lor de economii) mai mica decat Euribor.

Cu banii clientilor cu conturi de economii, banca X ii achita bancii Y datoria si ii ramane si un profit: diferenta dintre dobanda Euribor si dobanda platita clientului. Aceasta diferenta se numeste „marja de banca” (the margins for the bank). Astfel se face ca Euribor influenteaza direct dobanzile pentru depozite. In mod normal, atunci cand Euribor scade, dobanzile pentru conturile de economii cresc si viceversa. Insa in cele mai multe dintre cazuri, pentru a avea profituri cat mai mari, bancile mentin cam la acelasi nivel rata dobanzilor. Iar atunci cand totusi fac modificari, le fac cu intarziere si in momentul in care in piata au loc schimbari masive ale ratei dobanzilor.

De aceea valoarea Euribor este foarte importanta atunci cand vrem sa urmarim fluctuatiile dobanzilor la conturile de economii.

Acest articol a fost publicat în oferim imprumuturi rapide. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *